tiistai 3. maaliskuuta 2015

Pitta

Ayurvedisista kehotyypeistä esittelyvuorossa pitta!

Pittan hallitsevat elementit ovat tuli ja vesi. Pittat ovat ruuminrakenteeltaan keskikokoisia ja sopusuhtaisia. Heidän on halutessaan helppo lihoa tai laihtua muutama kilo, mutta paino pysyy suurinpiirtein aina samana ilman suurempia vaihteluita. Pittakeho on kuuma, herkkä ja pehmeä. Elementtinä pitta hallitsee lämpötilaa, ruoansulatusta, nälkää ja janoa sekä älyä, ymmärrystä, suuttumusta ja mustasukkaisuutta.


Pittalle on ominaista läpitunkeva katse sekä määrätietoiset askeleet. Pitta onkin tyypillisesti tarkkanäköinen, nopeaälyinen, intensiivinen sekä kunnianhimoinen. Pittalla on usein monia hyviä johtajan ominaisuuksia. Haasteista pitävät pittat ovat voimakastahtoisia ja toisinaan he yrittävät saada muut tekemään tahtonsa mukaan, joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Pittalla on hyvä keskittymiskyky ja he ovat luonnostaan säntillisiä. Pitta osaa toimia tehokkaasti, ohjata energiaansa sekä hoitaa raha-asioitaan. Pittat reagoivat ympäröivään maailmaan visuaalisesti ja he pitävät kauniista asioista ja esineistä. Pittat puhuvat selkeästi, heillä on voimakkaat mielipiteet ja he pitävät väittelystä. Sarkastinen puhe ja kriittisyys kertovat kuitenkin pitta-epätasapainosta. Epätasapainoinen pitta on myös usein ärtyisä, kärsimätön, vaativa sekä liialliseen täydellisyyteen pyrkivä. Tasapainoiset pittat puolestaan ovat lämpimiä, kiihkeitä, rakastavia sekä iloisia, rohkeita ja itsevarmoja. Tyypillisiä negatiivisia tunteita pittalla ovat suuttumus ja stressi, jotka tulevat myös hyvin esiin. Pittan kestävyys on keskitasoa. Ominaista pittaa on kehon kuumuus, joka ilmenee kaikkialla. He ovat äkkipikaisia, heidän jalat ja kädet ovat lämpimät ja he voivat tuntea poltetta silmissä, iholla tai suolistossa. Pittalla on hyvin voimakas ruoansulatuksen tuli ja heillä onkin hyvä ruokahalu sekä voimakas jano. Pittan ei kestä jättää ateriaa väliin tai syödä tavallista myöhemmin, sillä se tekee heistä ärtyisiä. Liialliseen pittaan liittyvät närästys ja taipumus vatsahaavaan.



Pittan tasapainottamisessa ehdottoman tärkeää on pyrkiä kohtuullisuuteen sekä suosia puhdasta elämäntapaa. Pitta on erityisen herkkä kaikenlaisille epäpuhtauksille ja ne alkavatkin nopeasti näkyä pitta-epätasapainona.  Pittat eivät siis kestä lisäaineita sisältävää ruokaa, saastunutta ilmaa tai vettä, eivätkä alkoholia tai tupakkaa. Myöskään happamat ruoat tai voimakkaat mausteet eivät sovi tulielementin hallitsemalle pittalle. Sen sijaan viileys on kaikissa muodoissaan hyväksi pittalle. Pittan tulisi suosia viilentäviä ruokia ja neutraaleja mausteita. Pittalle on myös hyväksi juoda paljon viileitä ja makeita juomia. Juuri viilentävien ominaisuuksiensa ansiosta kookosöljy on hyväksi pittalle niin ulkoisesti ihonhoidossa kuin sisäisesti ravinnossakin. Tarmokkaan pittan tulee myös rentoutua työstä ja toiminnasta. Pittan ei missään tapauksessa tule viedä töitä kotiin. Työnarkomaanit ovat hyvin usein epätasapainoisia pittoja. Lisäksi pittan tulee pyrkiä tietoisesti hillitsemään voimakkaita tunteitaan. Meditointi auttaa suuresti heitä sisäisen rauhan ja tasapainon saavuttamisessa. Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on myös erityisen hyväksi pittalle. Tarkat ohjeet pittaa tasapainottavaan ruokavalioon ja rutiineihin saat ayurveda-lääkärin henkilökohtaisesta terveyskonsultaatiosta.



Oletko mahdollisesti pitta? Tee suuntaa antava kehotyyppitesti täällä.
Muistathan kuitenkin, että kehotyyppien tarkimman määrityksen voi tehdä vain ayurvedaan perehtynyt asiantuntija.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti